Δημιουργία – Νόμιμη σύσταση

Από τα πρώτα μελήματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου μετά την ενθρόνισή του ήταν η αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της ποιμαντικής της νεότητος, η προσέγγιση των νέων ανθρώπων σε επίπεδο Ενοριών και Μητροπόλεως.

Αναλογιζόμενος την ποιμαντική του ευθύνη, σύμφωνα και με τις επιταγές του Ιερού Ευαγγελίου και των Ιερών Κανόνων, συνέστησε το εκκλησιαστικό ίδρυμα (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ», το οποίο λειτουργεί ως αποκεντρωμένη εκκλησιαστική υπηρεσία της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης με αυτοτελή διοίκηση και διαχείριση.

Η Πράξη συστάσεως και ο Κανονισμός του Κέντρου εγκρίθηκαν από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με την από 19.11.2008 απόφασή της και δημοσιεύθηκαν σε Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 61/21‐1‐09 τ. Β΄).

Σκοποί

Σκοπός του Κέντρου Νεότητος είναι η εκκλησιαστική αγωγή, η καλλιέργεια του Ελληνορθοδόξου φρονήματος και η εν γένει πνευματική οικοδομή των παιδιών και των νέων της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης και ειδικότερα:

  1. η συστηματική και μεθοδική διεξαγωγή του νεανικού έργου της Ι. Μητροπόλεως
  2. ο συντονισμός του νεανικού έργου των ενοριών και η υποστήριξη κάθε ενοριακής προσπάθειας, με περαιτέρω σκοπό την αναγέννηση της εκκλησιαστικής ζωής των ενοριών (ευαγγελισμός του λόγου του Θεού, λειτουργική και μυστηριακή ζωή, ενοριακός κοινοτικός βίος) και την ενεργό συμμετοχή των νέων και των οικογενειών τους σε αυτή
  3. η παροχή οργανωμένων ευκαιριών ψυχαγωγίας, πνευματικής καλλιέργειας και πολιτισμικής δημιουργίας μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις (θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές κ.ά.), σύμφωνες με το Ορθόδοξο ήθος
  4. η συμβολή σε αντίστοιχες κοινές προσπάθειες άλλων Ιερών Μητροπόλεων και διορθοδόξων νεανικών κινήσεων.

Διοίκηση

Διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και με μέλη δύο κληρικούς (έναν από την Λευκάδα, έναν από την Ιθάκη) και δύο λαϊκούς (ένα γονέα και έναν κατηχητή).

Η σύνθεση του Δ.Σ. για την τριετή περίοδο 2015-2017 είναι η εξής:

Πρόεδρος:
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, με αναπληρωτή τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδεσ/τατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Κοσμά.

Μέλη:

  • Αιδεσ/τατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Ζαμπέλης, με αναπληρωτή τον Αιδεσ/τατο Πρεσβύτερο π. Αναστάσιο Φούντογλου
  • Αρχιμ. Σεβαστιανός Μόσχος, με αναπληρωτή τον Αιδεσ/τατο Πρεσβύτερο π. Παναγιώτη Λάζαρη
  • κ. Κωνσταντίνος Τσιλιμπώκος, θεολόγος με αναπληρώτρια την κ. Άννα Κοκόλη-Βλασσοπούλου, δασκάλα
  • κ. Ελένη Κατσούλη – Λάζαρη, φιλόλογος με αναπληρωτή τον κ. Γεώργιο Φατούρο, απόφοιτο εκκλησιαστικής σχολής.
  • Διευθυντής: Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης και συνεργάτης κ. Βιολιδάκης Γεώργιος

Στοιχεία επικοινωνίας

Το γραφείο του «Κέντρου Νεότητος» στεγάζεται στο ισόγειο του Επισκοπείου.

Ταχυδρομική διεύθυνση: οδ. Αναπαύσεως 4 – 311 00 Λευκάδα

Τηλέφωνο: 26450 22415 και 26450 26207 (εσωτ.: 22 και 23)

Εσωτερικοί αριθμοί: 22 (κ. Βιολιδάκης Γεώργιος ) και 23 (π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης –  6974795265)

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail): neotita_lefkas@yahoo.gr