Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Αυγούστου 2026 η απονομή των «Βραβείων Ήθους και Αριστείας – Χριστόφορος Βρεττός», ενός θεσμού που έχει ως στόχο να επιβραβεύσει την προσπάθεια και την επιτυχία των νέων με καταγωγή από την Κοινότητα Αλεξάνδρου.
Τα βραβεία αθλοθετήθηκαν για πρώτη φορά το 2016 από τον απόδημο στην Αμερική Κολυβιάτη (από τα Κολυβάτα Αλεξάνδρου) Χριστόφορο Βρεττό και συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 1.000, 300 και 200 ευρώ για τους τρεις πρώτους νεοεισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους κατάγεται από την Κοινότητα Αλεξάνδρου. Αυτή τη χρονιά έγινε ισοκατανομή των χρηματικών επάθλων στους τρεις πρώτους βραβευθέντες.Παράλληλα, σε όλους τους επιτυχόντες απονέμεται έπαινος, ενώ τιμητικοί έπαινοι απονέμονται και σε αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε νέους που ολοκλήρωσαν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τα βραβεία στους τρεις πρώτους
Για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, τα τρία βραβεία απονεμήθηκαν στους:
1ο Βραβείο – Ιωάννης Σαράντος Τσετσάκος, του Λαζάρου και της Ευαγγελίας Ασπρογέρακα, δισέγγονος της Γιαννούλας Δουβίτσα, εκ της οικογενείας του Διονύση Δουβίτσα. Ο Ιωάννης εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.
2ο Βραβείο – Μαρία Ελβετία Τσολακίδου, του Δημητρίου και της Αργυρής, εγγονή της Ελβετίας Κολυβά – Πολυχρονίδου, εκ της οικογενείας Κάπα. Η Μαρία εισήχθη στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
3ο Βραβείο – Αθανάσιος Λίπας, του Γεωργίου και της Όλγας Δουβίτσα, εγγονός του Ξενοφώντα Δουβίτσα – Γραμματέα. Ο Αθανάσιος εισήχθη στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας.
Τιμητικός έπαινος στη Γκλόρια Χαλμούκου
Τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στη Γκλόρια Χαλμούκου, του Αναστασίου και της Ελένης Δουβίτσα, η οποία ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Η απονομή των βραβείων αποτελεί πλέον έναν καθιερωμένο θεσμό για την περιοχή, με τον Χριστόφορο Βρεττό να επιβραβεύει έμπρακτα τους νέους που διακρίνονται για την επίδοσή τους και να ενθαρρύνει τη συνέχιση της προσπάθειάς τους.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο Αντιδήμαρχος Λευκάδος κ. Χρήστος Μπακογιώργος, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, ο εφημέριος της Ενορίας Νικιάνας, Αιδεσιμ/τος Οικονόμος π. Σωτήριος Τσάρκος, καθώς και πλήθος κόσμου.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση, σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, με τους παρευρισκόμενους να συγχαίρουν τους νέους για τις επιτυχίες τους.Τα «Βραβεία Ήθους και Αριστείας ¨Χριστόφορος Βρεττός¨ συνεχίζουν έτσι να αποτελούν έναν θεσμό που συνδέει την τοπική κοινωνία και την ομογένεια με τη νέα γενιά, αναδεικνύοντας την αξία της γνώσης, της προσπάθειας, του ήθους και της αριστείας.


